Äppelmustning, biogas av fallfrukt och biokol

Nu är det äntligen dags att börja fundera på våra äpplen ?

Välkomna att musta era äpplen lördag den 1 september kl. 12-15 och söndag den 2 september kl. 9 -12 vid föreningshuset.  Maskinen vevas för hand. Vi tar en symbolisk summa på 20 kr för senare aktiviteter. 3 liters bag in box säljes av företaget Pomme pomme, som vi hyr maskinen av, till självkostnadspris. De uppger att det behövs ungefär 6 kg till 3 liter must. Alla äpplen passar ju inte lika bra till must (men alltid blir det något gott att dricka).

Gå gärna in på deras hemsida och se en filmsnutt om hur det går till pommepomme.se.

Vi tar tillvara äppelresterna från mustningen för att bli till biogasSamtidigt erbjuder vi alla att komma med sina fallfrukter (all frukt) och lämna vid parkeringen ovanför föreningshuset söndag 2 september kl 12.30. Kom med frukten i skottkärra el hink, vi tillhandahåller sopsäckar. Richard på Centralvägen 15 ställer upp och skjutsar fallfrukt och mustrester till Östbergas återvinningscentral där det förvandlas till biogas till Stockholms kollektivtrafik och transporter.

På återvinningscentral hämtar vi biokol som delas ut gratis till Stockholmarna. Biokolen återvinns av vårt trädgårdsavfall, grenar och kvistar, och används som dryg och klimatsmart gödsel i rabatterna.

Välkommen hem till Linda på Centralvägen 6 som visar hur hon har gjort eget biokol i sin kamin lördagen den 29 september kl.10-11 innan städdagen. Vi bjuder på morgonkaffe och kaka. Vi delar ut biokolen som blir över i samband med korvserveringen efter städningen.

Välkomna hälsar miljögruppen, Linda, Sonja, Gärd, Lotta och Catrine