Hjälp till att bevara kulturarvssorter

Hej alla Skrubbakolonister!
Vill gärna så ett frö till Impecta Fröhandel i Julita. De erbjuder fröer som är kulturarvssorter och vi kan göra en insats för att bevara dessa gamla sorter.

/Gunilla Göran

[Nyhetsbrev från Impecta Fröhandel]

Hej,

Nu har hösten kommit på allvar till Julita. Utomhus pågår förändringar så här års. Det lummiga, mossgröna skogsbrynet utanför fönstret övergår sakta i mustigt gult, orange, rött och brunt. I växthuset har vi nyss skördat de sista tomaterna.
Nyhetsbrevet denna gång är helt tillägnat kvalitetsområdet Kulturvarv. Vi vill gärna att även du som odlare får information om de stora förändringar som är på gång inom EU.
Under det senaste året har vi varit hos Jordbruksverket vid flera tillfällen bl.a. för att diskutera hur vi ska kunna erbjuda frö till gamla sorter. Kortfattat kan man säga att det kostar väldigt mycket att ha med en sort på den EU-lista som finns och där alla sorter som ska få säljas inom EU måste finnas med. I och med detta utesluts mer eller mindre alla sorter som produceras småskaligt eller som inte längre är intressanta inom yrkesodlingen. Stora, globala företag med intressen inom fröförädlingen har råd att betala. De har också råd att lobba för att regelverket ska anpassas efter deras önskemål, vilka oftast går stick i stäv med hemmaodlarnas och det vi står för.

Vårt svenska Jordbruksverk har varit väldigt tillmötesgående i processen och vi känner ändå att vi har en liten möjlighet att påverka tolkningar och tillämpningar av regler och lagar. Tyvärr börjar det ändå märkas att sorter försvinner från den europeiska marknaden och urvalet av gamla sorter minskar konstant. Vårt svenska kulturarv hotar att försvinna från odling och endast finnas kvar i genbanker för att eventuellt användas i framtiden. Vi jobbar intensivt med att lösa detta men antalet kulturarvssorter kommer definitivt att minska. Exempel på sorter som försvinner är Rädisa ‘Early Purple Turnip’, Märgärt ‘Little Marvel’ och Squash ‘Yugoslavian Finger Fruit’.
Även om de flesta av alla fröer som säljs i världen produceras på andra platser än i vårt kalla Sverige finns det en liten skara duktiga och envisa odlare som håller fast vid egen produktion av gamla sorter. Ofta blir partierna inte särskilt stora men man vill ändå erbjuda fröet till andra. Här kan vi göra en insats. En småskalig odling kostar både tid och pengar och odlaren måste förstås överleva. Därför kommer dessa sorter av naturliga skäl inte att hamna i de lägre prisgrupperna. Impecta har redan nu inlett ett samarbete med en svensk odlare som producerar en liten mängd frö varje år och vi är oerhört stolta över att kunna erbjuda frö till de två svenska sockerärterna ’Märta’ och ’Svartbjörsbyn’. Den sistnämnda kommer från byn med samma namn utanför Boden i Norrbotten där den har odlats i flera generationer. Båda är registrerade som Amatörsorter, dvs de är godkända att användas i hobbyodling men inte inom yrkesodlingen. Läs mer om dem här intill.
Jag vill också passa på att tacka för allt stöd vi får i det här arbetet. Det värmer i höstmörkret. Självklart kommer vi göra allt för att hålla sortimentet så intressant som möjligt även i framtiden trots snåriga EU-regler.
Jag önskar dig en skön höst!
Vänliga hälsningar,
Veronica Gårdestig, Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel
Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se
Webb: www.impecta.se

Pisum sativum ‘Svartbjörsbyn’

Länk

BRYTSOCKERÄRT – Gammal, svensk salladsärt. Särskilt tunnskalig, baljorna plockas när de börjar bli runda. Kan under gynnsamma förhållanden blomma länge och skördas efterhand. Bra för infrysning.
Registrerad som amatörsort. Odlad och skördad i Sverige av Agneta Börjeson.

Pisum sativum ‘Märta’

Länk

SOCKERÄRT – Gammal, svensk sockerärt med vackert ljusgula baljor. När växten blommar är de nyutslagna bladen med klängena gulgröna och mycket vackra att ha i sallader. Fullmogna ärtor går att använda som kikärter.
Registrerad som amatörsort. Odlad och skördad i Sverige av Agneta Börjeson.

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter