Hej alla kolonimedlemmar!
Så här härligt är det att gå på fröbytarträff i februari när snön ligger djup över våra kolonilotter!
En riktigt spännande föreläsning av Tamika Bjerner om japanska grönsaker, bl.a om aloe vera, Daikon(rättika), Shiso, Kabocha(pumpa), Shungiku, Gubo.
De människor som blir mycket gamla i Japan använder sin Aloe väldigt ofta, som sallad, tempura(fritering) då tar man bort skalet och det lindrar vid magåkommor då aloe har en lugnande effekt. Det finns 500 olika sorters aloe och aloe används som läkemedel, mat och kosmetika. Även till djur kan man ge aloe. Själv har jag alltid aloe-gel hemma och vid resor då jag använder aloe vid småsår, skavsår, kylande om jag fått lite för mycket sol på mig osv. osv.
Daikon(rättika), “kungen av grönskaker”, används vid baksmälla,(sic)! huvudvärk, blasten är mycket näringsrik och blir fin som wokad. Shungiko, shu betyder vår och giku betyder krysantemum, används för att förbättra blodcirkulationen alltså bra att använda som hudvårdsmedel. Gubo(kardborre), man använder rötterna som man strimlar mycket fint och friterar med andra grönskar.
Fröupproret, Lena Nygårds
Vid miljökonferensen i Rio de Janeiro 1992 fattades ett beslut om att samla in och bevara växter så att inga växter på vår jord skulle bli utrotade. I Sverige fick uppdraget namnet POM(programmet för odlad mångfald), arbetet med att samla in frön från våra gamla kulturväxter äldre än från 1940 har nu pågått i ca 10 år och alla frön från jordens alla hörn blir nu bevarade i en betongbunker på Svalbard! Temperaturen håller alltid permafrost -18 och det finns nu 1miljon fröer bevarade! Mina egna fröer sparar jag i kylskåpet/frysen i kaffefilter i burkar, så det inte blir fukt på fröerna! Många fina berättelser och foton från familjer som odlar bönor, ärter, rovor etc. i tredje, fjärde generation fick vi höra och med start detta odlingsår har Impecta, Runåbergs fröer nu tagit fram och säljer en del gamla sorter, (se tidigare inlägg på hemsidan om detta). Några ex på olika gamla kultursorter som Lena Nygårds nämnde är ärtor, potatislök, bondbönor, kokböna, gråärt osv. Bönan “Signe” kommer att kunna köpas från Saltå Kvarn detta år och den kan vid odling bli ca 2.5m. hög, och sockerärten “Marta” kan bli ca 2m!
Se mer info www.gröntkulturarv.se, www.pom.info, www.nordgren.org, www.foreningensesam.se, www.jordbruksverket.se
[note color=”#a2e2ad”]Kanske har vi några gamla kultursorter kvar i Skrubba, hör av dig till mig! gunillagoran@hotmail.com [/note]
Fröer som jag hade med mig, tre olika sorters luktärter, åtta fröer av varje sort, från 1907 och äldre. Sockerärt, kulturarvssort och rosenböna från 1855, men många fler fröer än jag hade med mig fick följa med mig hem.
[custom_gallery style=”1″ source=”post” link=”image” description=”0″ size=”150×150″ limit=”5″]
Text & Foto av Gunilla Göran