Sommartips: Fototävling och biologisk mångfaldsvandring

Råcksta koloniområde

Vinn en jord-bibel & biokol!

Jorden vi odlar i är superviktig för skörden – och samtidigt en hemlig värld full av liv och mystiska processer. Årets fototävling har temat Älska jorden och fotograferna till de tre bästa bilderna belönas med en bok om jord och biokol.

Biokol har unika egenskaper. I jorden ger det husrum åt mikroorganismer samtidigt som det lagrar vatten och näring och gör det tillgängligt för växterna. Biokolen skänks av Skånefrö. 1:a pris är 50 liter, 2:a pris 15 liter och 3:e pris 3 liter.

Trädgårdsboken om Jord är en fantastisk bok där du får veta allt om jorden och hur du kan vårda den. Boken går på djupet och förklarar vad som utspelar sig under jordytan. Dessutom är den vacker med många fina och förklarande bilder. Boken tar upp vad jord är, hur den bildas, vilka som lever i den, hur man gödslar och jordförbättrar, komposterar samt vad olika växter behöver för jord för att trivas. Och mycket mer. Författare är jordprofessorn Håkan Wallander, jordtillverkarna Alf och Magnus Nobel, miljöjournalisten Charlotte Permell samt trädgårdsskribenterna Elisabeth Svalin Gunnarsson och Anton Sundin. 384 sidor. Bokförlaget Langenskiöld.

Mejla dina bilder senast första augusti till fototavling@sthlmkoloni.se

Tänkbara motiv är jord i alla sammanhang: djur som lever i jorden, fåglar som drar upp maskar ur jorden, kolonister som arbetar med jord och gödsel, jordfabriker, kompostering, biokol, näringsvatten, täckodling med mera.

Tävlingsvillkor: Max 3 bilder per deltagare. Bilder i jpg-format och inte tyngre än 3 MB. Glöm inte att skriva fotografens och föreningens namn och ange fotografens telefonnummer. Alla bidrag får fritt publiceras av Stockholms Koloniträdgårdar. Pristagarna presenteras på Koloniträdgårdarnas dag 27 augusti.

Vandring i den biologiska mångfaldens tecken

Söndagen den 21 augusti kl. 10:00 ordnas en vandring i Råcksta. Vandringen är gratis och vänder sig till kolonister i föreningar som är medlemmar i Stockholms Koloniträdgårdar.

Vi går genom Råcksta fritidsträdgårdars odlingslotter tillsammans med Koloniträdgårdsförbundet odlingsrådgivare Ulf Nilsson och biologen Nette Bygren.

Området är på gammal havsbotten och har allt från ren torv till blålera att odla på.  Här finns över 250 odlingslotter och odlare födda i nästan hela världen. Råcksta fritidsträdgårdar är miljödiplomerad på silvernivå. Många odlare är duktiga på kompost och biologisk mångfald. Området har en äng som slås med lie. Dessutom 3 bikupor, bihotell, myrstack, örtagård, men också parkslide, parksallat och mycket mer. Med hjälp av experterna vi har med oss kan vi säkert identifiera många intressanta växter, småkryp och annat spännande.

Mer om vandringen samt vägbeskrivning och anmälan på länken nedan:

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter